Rektörümüz, Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı’na Katıldı

17.01.2018

Rektörümüz Prof. Dr. Aydın DURMUŞ, Yükseköğretim Kurulu tarafından Ankara’da düzenlenen ‘Küresel Rekabet Ortamında Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma Toplantısı’na katıldı.

Toplantıda Türkiye Yükseköğretim Sisteminin uluslararası arenada mevcut durumu değerlendirilerek geleceğe yönelik planlamalar ele alındı.

İlk kez sahiplerini bulan eşdeğer veya ayrı 24 alanda uluslararası rekabet edilebilirliği değerlendirilen 10 üniversiteye verilen "Alan Odaklı Başarı Ödülleri"nin açıklandığı toplantıya YÖK Üyeleri, Türkiye'deki üniversitelerin rektörleri ve yurtdışındaki bazı üniversitelerden yöneticiler ile Quacquarelli Symonds (QS) ve University Ranking by Academic Performance (URAP) yetkilileri katıldı.

Açılış konuşmasının ardından program, Türk Yükseköğretim Sistemi'nin mevcut durumu ile küresel ortamda bulunduğu konum hakkındaki sunumlara geçildi.

Toplantının sunumlar kısmında YÖK Genel Kurul Üyesi ve Sabancı Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Hasan Mandal "Küresel Akımlar, Zorluklar ve Fırsatlar: Türk Yükseköğretim Ekosistemi Değerlendirmesi (Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşma)" başlıklı, Huddersfield Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. David Taylor "Üniversite Stratejisini Belirlemede Uluslararası Ölçütleri Kullanmak" başlıklı, QS Danışmanlık Birimi Yöneticisi Vekili Jacques De Champchesnel ise "Sürdürülebilir Ortaklık ve İşbirliği" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler.

Toplantının ilk bölümünü oluşturan sunumların tamamlanmasının ardından URAP Koordinatörü Prof. Dr. Ural Akbulut moderatörlüğünde, YÖK Üyesi Prof. Dr. Hasan Mandal, Bilkent Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Orhan Aytür, Huddersfield Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. David Taylor, İstanbul Teknik Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Alper Ünal, İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Gül'ün panelist olarak katılımıyla gerçekleştirilen "Küreselleşen Dünya'da Türk Üniversitelerinin Performansı Nasıl İyileştirilebilir?" başlıklı panel oturumuna geçildi.

Türkiye Yükseköğretim Sisteminin uluslararası arenada mevcut durumunun değerlendirildiği ve geleceğe yönelik planlamaların ele alındığı panelde, katılımcılar ile panelistler arasında görüş ve önerilerin paylaşılarak mevcut sorunların istişare edildiği soru-cevap kısmı düzenlendi.

Panelin ardından "Alan Odaklı Başarı Ödülü"nü almaya hak kazanan eşdeğer veya ayrı 24 alanda uluslararası rekabet edilebilirliği değerlendirilen 10 üniversitenin rektörüne, YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç tarafından başarı ödülüne ilişkin sertifikaları takdim edildi.

Buna göre Ankara, Bilkent, Boğaziçi, Ege, Hacettepe, İstanbul, İstanbul Teknik, Koç, Orta Doğu Teknik ve Sabancı Üniversiteleri, "Alan Odaklı Başarı Ödülleri"nin sahibi oldu.